Andere merken met Panhard techniek

 

De Panhard Dyna bleek de ideale basis voor veel mensen en bedrijfjes die hun eigen auto wilden bouwen. Licht, veel vermogen, niet te duur en gemakkelijk verkrijgbaar. Panhard was altijd bereid hun chassis en motoren te verkopen aan iedereen die daar iets mee wilde. In tegenstelling tot vooral Citroën dat daar absoluut niets van moest hebben (zie verhaal D-B). De lijst van andere merken met Panhard-techniek en individuele autos op Panhard basis is schier eindeloos. Hieronder wat voorbeelden.

Deze Callista RAN – Panhard deed in 1950 mee aan de 24 uren van Le Mans.

 

Veritas was een Duits sport en racewagen merk dat voor met zijn op BMW-techniek gebaseerde racewagens hoog scoorde in de eerste na-oorlogse races. Vanaf 1951 bouwden ze Cabriolets en Coupé’s op het chassis van de Dyna X86 (750cc) Een zeer bijzondere uitvoering van de Dyna-Veritas is deze Veritas Dyna Sport uit 1952.

 

Ook de Italiaanse carrosserier Allemano maakte iets moois op hetzelfde chassis: de Berinetta (1953)

 

 

Een individuele creatie: de Colli Sportscar (1953)

 

Eén van de wat grotere producenten van op Panhard-techniek gebaseerde sportwagens was Arista. Hier hun model voor 1955.

 

Ook in Amerika was Panhard geliefd, vooral na de overwinningen van de DB’s op Sebring. Hier een polyester carrosserie van Devin met een buizenframe en Dyna motor.

 

De rallye-rijder Plantivaux liet deze auto bouwen op Dyna chassis.

 

Iets heel bijzonders, de auto als futuristisch kunstwerk. Een idee van architect Pothier die met een paar vrienden deze auto bouwde. Instappen via het dak, zitten op de daarvoor gevormde vloer!

 

Van de Rafale zijn er een aantal gebouwd, vooral voor Rallyerijders, ze waren allemaal verschillend.

 

 Een Eén van de laatste creaties, de SERA, gebaseerd op PL17 techniek.

 

Ook in Nederland werd op basis van Panhard-techniek gebouwd!

Ook in Nederland werden vele creatieve geesten aangestoken door het Panhard-virus. Carrosseriebouwer Van Rijswijk ontwierp en bouwde deze Junior-achtige sportster op Dyna X86 chassis. Bedoeld voor seriebouw kwam de prijs echter zo hoog uit dat dat niet rendabel kon worden.

 

 

En van opzij. Is ze niet mooi?

 

Paturi Technische Industrie NV in Breda bouwde 3 exemplaren van de “Paturi Panthère”, op Dyna X87 chassis met een Sprint motor. Dankzij hun gestroomlijnde en lichte kunststof carrosserie zouden ze de 140km/uur kunnen halen.

Ook in Nederland werd gebouwd op bais van Panhard techniek.

De Philips ingenieur Hilten bouwde in zijn vrije tijd deze Hilten. Een zelf ontworpen ultra-laag buizenchassis met de Panhardmotor (X85) direct voor de achteras. En dus ook achterwielaandrijving. De voorkant:

 

En de achterkant:

 

De auto bestaat nog steeds, maar……….

 

De Nederlandse coureur Roldanus liet twee speciale carrosserieën bouwen op DB-basis, de tweede, met de motor vóór de achteras en een uit delen van een Dyna Z1 achterkant gefabriekte opbouw. Deze auto bestaat ook nog.

 De DB-2 van Roldanus

De Nederlandse Panhard garagist TON bouwde deze “Barquette”, …

…prachtig gerestaureerd door Wim Boers, onze magazijnmeester. Een leuk filmpje over deze auto vindt u als u klikt op op Youtube

 

En dan nog een Frans exemplaar:

Deze bijzondere auto is op basis van Dyna-X87 techniek gebouwd, dat is hier alleen te zien aan het logo op de motorkap, hoewel…. ook de wielen vertellen hun verhaal.

 

Carosseriebedrijf Lhuiller bouwde dit unieke exemplaar in 1952. Onder de motorkap is het duidelijk een Panhard.

 

2 Reacties

 1. Ben Hoytink

  Ik heb ontzettend genoten van deze prachtige opnames, zelf drie panhard’s PL 17 gehad, dus ik heb n warm hart voor dit heerlijke merk, ik heb trouwens nog veel vooroorlogse advertentie’s, als jullie er iets mee kunnen stuur ik ze door!

  Antwoord
  • Ries Kruidenier

   Dank voor deze mooie reactie. V.w.b. die advertenties, zie je mailbox

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Panhard Automobielclub Nederland