DB, een renstal voor Panhard (1939 – 1961)

 

DB (Deutsch-Bonnet) was een apart automerk dat bestond van 1939 tot 1961 Opgericht door twee onwaarschijnlijke vrienden, de garagehouder René Bonnet en de ingenieur Charles Deutsch. Voor de oorlog al bouwden ze twee racewagens die op het circuit van Montlhéry met matig succes meereden. Deze twee auto’s waren voorzien van Citroën motoren. Ook na de oorlog gingen beide heren door met Citroën techniek, in totaal hebben ze zo 9 DB-Citroën’s gebouwd. De laatste was geen racewagen, maar een sportieve coach. Citroën vond dat maar niets en verbood het leveren van motoren aan DB. Toen stapte DB over op Panhard techniek, met groot succes. Ze behaalden vele overwinningen op Le Mans. In 1961 gingen René Bonnet en Charles Deutsch uit elkaar. René Bonnet begon zijn eigen bedrijf, Charles Deutsch (naast vele andere drukke werkzaamheden) ontwierp racewagens. Onder anderen voor Panhard.

Op deze foto uit 1952 twee DB’s die een overwinningsfeestje vieren.

De belangrijkste successen vierde DB op Le Mans. Hierboven een foto uit de succesvolle vijftiger jaren.

 

Een doorbraak voor DB als autofabrikant was de HBR5: een sportwagen succesvol op alle Circuits en in alle Rallyes. Na overwinningen op Sebring (USA) kwam ook de export naar Amerika op gang. Op deze foto uit 1957 wachten 3 DB’s, jawel rood-wit-blauw, de Franse tricolore, op verscheping naar Amerika.

 

Dit is de laatste versie van de DB HBR5 uit 1959:

 

In 1960 begon DB met de bouw van een heel andere auto: de DB Le Mans cabriolet. Geen echte sportwagen meer, maar een fraaie cabriolet gebaseerd op het PL17 onderstel.

 

Als afsluiting een sfeerplaatje uit 1959: de DB pits op Le Mans.

Voor veel meer informatie over DB kun je de site van de Amicale DB bezoeken. Bij de “links” vindt je een verwijzing naar deze site.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Panhard Automobielclub Nederland