Panhard fotowedstrijd 2020

De uitslag / het juryrapport

 

Op zaterdag 1 augustus heeft de jury de uitslag van de Fotowedstrijd bepaald. De jury bestond uit:

Bart Verbrugge                             Peter Drijver         Joannes Collette             François Piëtte
voorzitter

In totaal hebben elf personen een of meer foto’s ingestuurd: vijf uit Nederland; twee uit België, twee uit Duitsland, één uit Frankrijk en één uit Japan. Na een eerste voorselectie tot een gezamenlijke Top-5 waren de juryleden het snel met elkaar eens wie de prijzen zouden ontvangen. Iets langer duurde het om ook te bepalen wat de beste foto’s waren, onder meer omdat de winnende inzender 18 foto’s had ingestuurd.

De jury hanteerde bij de jurering o.a. als criteria:

  • voldoet aan het thema “Panhard in de huidige tijd”
  • aansprekend subject en omgeving
  • goede compositie en beeldkwaliteit
  • Photoshop-geknutsel wordt alleen gewaardeerd als het ook echt iets toevoegt en professioneel is gedaan.

Dit is het jury-oordeel over de winnende foto’s:

Eerste prijs: Wolf Eggers, Sinzig, Duitsland (geen lid)
De LM64 met wedstrijdnummer 45 rijdt voorbij met hoge snelheid, tegen de achtergrond van een eigentijdse gevel van aluminium of stalen platen met een strakke vormgeving. Een zeer geslaagde compositie. Wat betreft de jury brengt deze foto het best aan het thema ‘Panhard in de huidige tijd’ tot uitdrukking.

 

 

 

Tweede prijs: Peter en Jolanda Breed, Nederland

Een mooie dag met een blauwe lucht met kleine wolkjes en een rechte weg, onmiskenbaar een route nationale ergens in Frankrijk met drie Panhards achter elkaar, keurig in rood-wit-blauw volgorde: een knalrode PL17, een witte PL17 cabrio en een felblauwe DB Le Mans. De foto is genomen vanuit een rijdende auto; langs de weg geen storende elementen zoals reclameborden.

 

 

 

 

Derde prijs: Bart Pauwels, België (geen lid)

De bestuurder van een 24BT, in een ongebruikelijke (en waarschijnlijk niet originele) kleur blauwgroen met wit dak en Belgisch kenteken neemt met hoge snelheid een scherpe bocht naar rechts. Dit toont aan dat Panhards een uitstekende wegligging hebben, ook in scherpe bochten, en met amper overhellend koetswerk. Naar de mening van de jury geeft deze foto op fraaie wijze uitdrukking aan de bruikbaarheid en tijdloze schoonheid van dit laatste model dat de Panhard-fabrieken aan de wereld hebben geschonken.

 

De jury was niet zo enthousiast over de kwaliteit van een groot deel van de ingestuurde foto’s. We hadden wat meer mooie foto’s verwacht, omdat immers regelmatig bijzonder mooie foto’s voorbijkomen van Panhard-liefhebbers van over de hele wereld. Bij veel inzenders is het thema “Panhard in de huidige tijd” blijkbaar niet goed overgekomen.
Het was leuk dat de wedstrijd ook was opengesteld voor mensen buiten Nederland. De eerste prijs gaat namelijk naar Duitsland en de derde prijs naar België. De tweede prijs blijft dan weer wel in eigen land. En zie hieronder de winnende foto’s met de namen van de prijswinnaars.
Het bestuur van de Panhard Automobielclub Nederland zal zorgen dat de winnaars binnenkort hun prijs zullen ontvangen. De prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 zijn: ieder een doos met zes flessen Panhardwijn (speciaal etiket ontworpen door Ries Kruidenier, die verzekert dat het een Franse wijn is. . .). Maar belangrijker nog: de eeuwige roem voor de winnaars, want de winnende foto’s worden gepubliceerd op de Panhardkalender 2021 en/of in toekomstige Panhard Koeriers.