Een Panhard Dyna cabriolet in Moscou

 

 

Er zijn veel oude foto’s van Panhards  te vinden. Soms is het commentaar erbij heel gedetailleerd, andere keren juist niet. Maar altijd blijven de vragen: klopt het commentaar en/of is er misschien meer te melden over de foto? Wij gaan in deze nieuwe rubriek, met jullie hulp antwoord op dergelijke vragen proberen te geven. Denk in dit geval aan:

  • Waarom en waarvoor is deze auto op deze locatie? Een speciale gelegenheid?
  • Hoe kwam die auto daar?  Import? Tourisme?
  • Klopt het jaartal?
  • Wat is het type en waaraan zien wij dat?
  • Staan er bekende personen op?

Laat je antwoord(en) achter in het commentaar vak onderaan deze pagina.

 

Bart Verbrugge, die de foto inzond, geeft hieronder een voorzet

Het gebeurt me nog wel eens dat ik verdwaald raak in de krochten van internet. Daardoor kwam ik kortgeleden een afbeelding tegen die mij direct triggerde: een Panhard Dyna Cabriolet in de luxe uitvoering Grand Standing die geparkeerd staat voor het Hotel Ukraina in Moscou. Degene die de foto heeft geplaatst meldde dat hij niet wist om wat voor een auto het gaat. We zien namelijk alleen de achterzijde, en de kofferdeksel is geopend. Er staat ook vermeld dat de foto is gemaakt in 1958. Daardoor kunnen we vaststellen dat het gaat om een Dyna Z15. Volgens mijn betrouwbare bron (Domique Pagneux, Guide Panhard, pag. 78) werd de Z17 namelijk pas in november 1958 gepresenteerd. De linnen kap is geopend, dus we mogen aannemen dat de foto in de zomer is genomen. Voor zover mij bekend is deze foto nog niet eerder gepubliceerd in boeken en internet-publicaties over Panhard.
Rechts van de Panhard zien we een Renault Dauphine, een model dat waarschijnlijk net zo’n zeldzame gast was in Moscou als de Panhard. Zou er in het hotel een ‘Franse week’ aan de gang zijn, of een presentatie van Franse producten? En zijn de dame en heer die juist uit de Panhard gestapt zijn, wellicht ‘Bekende Fransen’ (BF’ers)? En zou de Panhard ‘op eigen wielen’ naar Moscou zijn gereden? Wie het weet, mag het zeggen!

Het hotel Ukraina was in 1957, dus één jaar voor opname, geopend. Het is een indrukwekkend gebouw, met 34 étages en een hoogte van 198 meter. De architecten waren Arkadi Mordvinov en Vjatsjeslav Oltarzjevski. Het gebouw is een van de ‘zeven zusters’, de suikertaart-vormige wolkenkrabbers die in een ring rond het centrum van Moscou zijn gebouwd, in opdracht van Stalin, die vond dat als New York wolkenkrabbers had, dat Moscou die dan ook moest hebben, én mooiere.

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Panhard Automobielclub Nederland