Junior met drie stijlvolle remlichten
Onze auto’s vallen in het verkeer behoorlijk op, getuige de opgestoken duimpjes. Althans overdag. Na zonsondergang zijn ook onze Panhards anonieme stukken staal op wielen geworden. En staan ze direct op achterstand omdat de verlichting niet helemaal ‘state of the art’ is. Veel moderne auto’s lijken in het donker immers op een rijdende kermisattractie. Die zie je niet snel over het hoofd.
De bedrading van mijn bijna 70-jarige Junior is zacht gezegd nogal rommelig. Er ligt al een nieuwe draadboom klaar maar eerst wilde ik iets aan de spaarzame achterverlichting doen. Uit de fabriek kwam de Junior met slechts een Marchal-bolletje links en rechts en in het midden, boven de kentekenplaat, een horizontaal armatuur (Ferrand) met een rood en amberkleurig glaasje. Bij mijn Junior zit in de Marchals een duplolamp voor achterlicht en clignoteur. Boven de kentekenplaat zit de kentekenverlichting (amber) en het remlicht (rood)
Eén remlicht in het midden mag dan origineel zijn,het is voor de moderne automobilist die een lichtgevende kermisattractie gewend is, nauwelijks als remlicht herkenbaar. Veel eigenaren van een Junior vonden vroeger de zichtbaarheid ook al aan de zuinige kant zoals bijvoorbeeld te zien is aan het exemplaar dat Peter Drijver aan het restaureren is.
Erg fraai is dat natuurlijk niet. Ik ben van de school die vindt dat verbeteringen het uiterlijk van de auto niet mogen aantasten. Die extra remlichten moesten dus ondergebracht worden in Marchals, drie-in-een dus. Maar hoe? Ik dacht eerst aan het combineren van knipperlicht en remlicht. Een zeer eenvoudige oplossing, maar het nadeel dat er niet meer geknipperd wordt als je remt (en dat je een paar diodes moet plaatsen omdat de knipperlichten vóór anders ook gaan branden als je rempedaal intrapt). Ries Kruidenier deed de suggestie een ledstrip te proberen. Dat bleek een gouden tip…
Het mooie van ledstrips is dat je ze kuntinkorten, buigen en met de lijmstrip op de achterkant kunt vastplakken. Je kunt ze krijgen met 30, 60 of 120 leds per meter. Die laatste variant heeft natuurlijk de voorkeur. De meeste strips kun je elke 2,5 cm doorknippen en er draadjes aan solderen. In een Marchal past ongeveer 14 cm strip, dat betekent in mijn geval 17 ledjes. Gat van 8 mm boren in de achterkant, tule er in, draden doorsteken en verbinden met massa en stroomvoerende draad voor het remlicht. Die laatste handeling is een Junior wel een gepruts omdat je dat alleen maar liggend op je buik in de kofferbak kunt doen maar het resultaat mag er zijn, vind ik!
Voor een overzicht van de in’s en out’s van dit project, zie ook het filmpje!
P.S. Ook met zwaardere duplolampen kun je de zichtbaarheid van je wagen flink vergroten. In mijn Z16 trof ik nog oude duplo’s aan (gecombineerd rem/knipperlicht) met een wattage van 18/4. Dat is wel erg weinig. Moderne duplo’s zijn 21/5 maar ze zijn er nog zwaarder: ik heb nu lampjes gevonden van 28/7 watt. Dat moet toch een behoorlijke verbetering geven!
Siewert Pilon
erg creatief idee. Ga ik ook proberen!!