De foto is (met dank aan Google) gemonteerd, maar geeft een duidelijk beeld van de situatie waarin ik door autopech belandde. Dat gebeurde afgelopen vrijdag (06-10) toen ik via de opgaande helling de Waterwolftunnel (N201) verliet en mijn motor stopte. Op snelheid uitrijdend kwam ik net buiten de tunnel tot stilstand. Voor een kwart over de witte streep, de rest van de auto op de rijbaan. Op dat moment was het heel druk. Het (vnl. vracht) verkeer reed onafgebroken op hoge snelheid vlak langs mijn auto. Het linker portier openen was onmogelijk, het rechterportier werd geblokkeerd door het betonnen muurtje! Ik zat opgesloten en eigenlijk te wachten totdat een niet oplettende vrachtwagenchauffeur mij van achter aan zou rijden.

Snelheid was geboden en dus direct de ANWB wegenwacht gebeld, helaas, drukte, ‘al onze medewerkers zijn in gesprek’. Na minutenlang wachten kreeg ik de alarmcentrale aan de lijn. Weer helaas, de centraliste begreep mijn plaatsbepaling niet, zij wilde dat ik uitstapte om de gegevens van de dichtstbijzijnde hectometerpaal door te geven. Het feit dat ik in een levensgevaarlijke situatie zat drong niet echt tot haar door. Pas na veel heen en weer praten kreeg ik een SMS en werd via mijn telefoon mijn locatie vastgesteld. Vervolgens alarmeerde de alarmcentrale de wegbeheerder, die mij daar weg zou halen.

Het duurde naar mij gevoel heel lang voordat ik in het tegemoet komend verkeer een bergingsauto met zwaailicht zag naderen. Kort daarna stokte het achteropkomend verkeer, er kwam geen auto meer uit de tunnel en ik was veilig! Even later was Rijkswaterstaat ter plaatse en kreeg ik een onverwacht advies, namelijk:

 

Als je met pech aan je auto op een gevaarlijke plaats staat,

en dat is bij pech op een A- of een N- weg altijd het geval,

dan bel je 112!

Alleen op die manier wordt je dus snel en ook nog gratis door RWS naar een veilige plek gebracht,

zeg het voort!

Ries Kruidenier